Inhoud en opbouw van het curriculum

Hoe ziet ons curriculum eruit?

Het curriculum bij NOVI is gericht op kwaliteit, flexibiliteit en regie voor de student. Door gebruik te maken van een modulaire opzet van 8 blokken van 30 studiepunten (EC) voor de hele hbo-opleiding, en grote leerlijnen zorgen we voor diepgang voor onze studenten met tegelijk de mogelijkheid om je eigen pad te kiezen.

Het curriculum

Het curriculum ziet er als volgt uit:

User-uploaded Image

Blokken

Een normale hbo-opleiding bestaat uit 8 blokken.
Overwegend heeft een blok een doorlooptijd van een half jaar, waarbinnen je 1 dag in de week naar school gaat. Je vult jouw blokken telkens met minimaal 1 leerlijn.

Leerlijnen

Je gaat de blokken vullen met leerlijnen. NOVI heeft veel verschillende leerlijnen waar je uit kan kiezen. Een leerlijn is erop ingericht je te helpen bij het ontwikkelen van competenties en vaardigheden op een specifiek vlak (zogenaamde; leeruitkomsten).

Je sluit elke leerlijn af met een eindtoets.

Sommige leerlijnen zijn verplicht. Deze moet je dus afronden om je hbo-diploma te kunnen behalen. De andere leerlijnen zijn in te vullen naar eigen keuze. Je bepaalt zelf de combinatie, volgorde, en leerweg.

Download hier de studiegids voor de verschillende richtingen voor meer informatie over de verschillende leerlijnen.

Voordelen van ons curriculum

We hebben de voordelen van ons curriculum voor je op een rij gezet: 

1- Stel zelf je opleiding samen

In elke fase kun je per blok kiezen voor verschillende leerlijnen. Hiervoor maak je aan het begin van je opleiding een keuze. Deze keuze mag je tijdens je opleiding op elk moment herzien. De verplichte blokken zijn echter wel verplicht. Deze moet je dus in ieder geval doen om je hbo-bachelor te halen.

2- Bepaal zelf de volgorde

De volgorde van de leerlijnen maakt niet uit. Je mag per fase elk blok vullen met leerlijnen op een volgorde die jij prettig vindt. We hebben de leerlijnen zo opgezet dat dit geen enkel probleem is. Sommige blokken hebben wel zogenaamde inleidende cursussen. Dit zijn cursussen die je zelf kunt doen, te voorbereiding op de leerlijnen. Als je binnen één studierichting blijft, is dit niet nodig. Je beschikt dan over alle kennis die nodig is om aan blok te beginnen.

3- Meer diepgang

We hebben de leerlijnen groter gemaakt en thema’s geclusterd. Hierdoor kunnen we dieper op een specifiek thema in gaan. Ook krijg je niet meer standaard twee leerlijnen parallel, maar volg je in de regel één leerlijn per blok. Huidige studenten hebben ons deze aanbeveling gedaan in de verwachting dat ze dan effectiever zouden kunnen leren en voorbereiden op het afsluitend werkstuk.

4- Gratis workshops en cursussen

Een curriculum maken, is keuzes maken. We kiezen nu vaker voor een specifieke techniek, methode of programmeertaal in onze programma’s. Dat betekent uiteraard niet dat je die keuze per definitie moet volgen, of dat andere keuzes niet minimaal even goed zijn. Daarom bieden we ook aanvullingen of alternatieven op de leerlijnen aan als cursus of workshop. Daarnaast bieden we ook tal van relevante thema’s aan als aanvulling op onze programma’s. Als student kun je deze allemaal gratis volgen. Thema’s die voorbij zullen komen, zijn: C#, Python, Data-analyse met Python, Tensor Flow, AWS, Hackathons, debat wedstrijden, verschillende bedrijfsbezoeken gastcolleges en nog veel meer.

5- Service en coaching on-demand

We willen de student meer regie geven in ons onderwijs, maar we zorgen er ook voor dat we jullie niet uit het oog verliezen. Wij zullen samen met de student een plan maken voor de coaching en ondersteuning. Maar als je tijdens je opleiding tegen iets aan loopt zorgen we ervoor dat het nog makkelijker is om even één-op-één met een docent te schakelen, een gesprek met een studiecoach aan te vragen of bijvoorbeeld zelf een herkansing of uitstel voor een werkstuk aan te vragen.

6- Inbedding functiegerichte paden (bootcamps)

Je opleiding hoeft natuurlijk niet altijd te leiden tot een bachelor-diploma. Je kunt er ook voor kiezen om een korter, functiegericht profiel te kiezen. In dat geval doe je alleen de leerlijnen die bijdragen aan jouw leerbehoefte, of verbonden zijn aan een specifiek functieprofiel.

Deze paden bevatten meestal 1 tot 4 blokken.