Het CGI (Criteriumgericht Interview)

Vrijstellingen behaal je via een Criteriumgericht Interview (CGI). Iedere maand heb je de mogelijkheid om vrijstellingen aan te vragen.

 

Bij NOVI is het mogelijk om leerlijnen vrij te stellen als je al (werk)ervaring hebt. Wat je al weet hoef je namelijk niet opnieuw te leren, en dat kan je zomaar meer dan een jaar studietijd schelen. 

Het CGI

Dat vrijstellen doen we door middel van een ‘Criteriumgericht Interview’ (CGI). Dit is een gesprek tussen jou en een examinator (meestal een hoofddocent) om te bepalen welke vaardigheden je al hebt en dus niet hoeft te leren bij NOVI. Een CGI gesprek kan je inplannen via jouw studiecoach.

Je kunt tijdens jouw studie één of meerdere leerlijnen van het curriculum vrijstellen. Stel dat je op werk ineens meehelpt om een nieuwe Saas-oplossing in te kopen en te implementeren. In dit geval kan het zijn dat je de leerlijn ‘Infrastructuur’ vrij kunt stellen op basis van je opgedane ervaring.

Het CGI-proces

Het CGI-proces is erg overzichtelijk. Je bedenkt welke leerlijn(en) je vrij wilt stellen, bekijkt de criteria en maakt een realistische afweging of je aan de criteria voldoet, verzamelt bewijslast en plant samen met de studiecoach je CGI in. In het CGI doorloop je met een assessor je aangeleverde bewijsstukken, en beoordeelt de assessor of je hiermee voldoende hebt aangetoond dat je de leeruitkomsten van de leerlijn al beheerst. That’s it.

De voorbereiding

Tijdens je inschrijving bij NOVI word je toegevoegd aan het ‘vrijstellingen’-Team in Microsoft Teams. Via dit team kun je je vrijstellingen aanvragen.

Ter voorbereiding op je CGI moet je bewijslast verzamelen om aan te tonen dat je de vaardigheden die je vrij wilt stellen daadwerkelijk beheerst. Het gesprek alleen is dus niet genoeg.

Het is de bedoeling dat je zelf je bewijslast verzamelt, en ervoor zorgt dat je de juiste praktijkvoorbeelden en documenten gebruikt. Maar hier krijg je natuurlijk wel hulp bij.
We hebben een aantal filmpjes voor je gemaakt over de voorbereiding op het interview, Bewijsvoering en bewijsstukken, Het interview en de Afsluiting.

Naast deze filmpjes bieden we je ook de optie voor individuele begeleiding met docent Albert van Grootel. Samen gaan jullie dan kijken naar je cv, de bewijsstukken die je aan wilt gaan leveren en de motivatie die je daarbij hebt. Ook krijg je natuurlijk tips voor het gesprek. Via deze link kun je een afspraak inplannen in zijn agenda.

Daarna ben je klaar om het CGI aan te gaan vragen. Je doet dit door je bewijslast via het vrijstellingen-Team te uploaden en samen met de studiecoach een gesprek in te plannen. Vergeet dus niet om jouw studiecoach een bericht te sturen via Teams of e-mail!

Het gesprek

Het CGI wordt via MS Teams gehouden. Het is een gesprek tussen jou en een examinator dat opgenomen wordt. De opname is de bewijsvoering voor je vrijstelling. Tijdens het gesprek lopen jullie samen door je vrijstellingsverzoeken en bewijslast heen en bevraagd de examinator je om een goed beeld te krijgen van je ervaring. De examinator voert zijn bevindingen meteen in en bespreekt die aan het eind van het gesprek met je. Je weet dus altijd direct de uitkomst, op een enkele uitzondering daargelaten.

Instructie 

Video

HubSpot Video

Stappen

 1. Ga in Microsoft Teams in het ‘Vrijstellingen’-Team naar het algemene kanaal.

  Instructie CGI 1

 2. Selecteer bovenin het tabblad ‘Assignement’ (in het Nederlands ‘opdrachten’).

  Instructie CGI 2


 3. Je ziet nu alle leerlijnen van het curriculum. Selecteer de leerlijn die je vrij wilt stellen om er meer over te lezen en je bewijslast voor die specifieke leerlijn up te loaden.

  Instructie CGI 3


 4. In het voorbeeld willen we de leerlijn Front end programming vrijstellen. Lees de instructie goed door om voor jezelf te bepalen of je voldoet aan de voorwaarden om de leerlijn vrij te stellen. Lees voor de volledigheid de leerlijnbeschrijving goed door.

  Instructie CGI 4

  Instructie CGI 5


 5. In hetzelfde scherm kun je rechts het beoordelingsformulier bekijken. De examinator gebruikt dit formulier om te beoordelen of je voldoende kennis beschikt. Mooi dus dat je dit van tevoren al kunt inzien.

  Schermafbeelding 2020-08-09 om 17.08.37

  Instructie CGI 6


 6. Selecteer onderaan de leerlijnpagina ‘add work’ om je bewijslast te uploaden

  Schermafbeelding 2020-08-09 om 17.08.50


 7. Volg de instructies op.

  Instructie CGI 7

  Instructie CGI 8

 8. Als het uploaden gelukt is zie je onderaan het leerlijnscherm het bestand staan dat je net hebt toegevoegd.

  Instructie CGI 9

 9. Ben je klaar en heb je al je bewijslast toegevoegd? Klik dan rechtsboven in het leerlijnscherm op turn in (‘inleveren’).

  Schermafbeelding 2020-08-09 om 17.08.37


 10. Je ziet nu een korte animatie, waarna de knop turn in verandert in undo turn in.

  Instructie CGI 10
   
 11. Terug in het ‘assignments’-scherm zie je bij completed nu de leerlijn staan waarvoor je de bewijslast ingeleverd hebt. Wil je later nog eens kijken wat je hebt ingeleverd, of wil je het toch niet inleveren? Dan kun je het gewoon opnieuw bekijken door op de leerlijn te klikken. 

  Instructie CGI 11

 12. Herhaal de bovenstaande stappen voor iedere leerlijn die je vrij wilt stellen. 

Lukt het je niet om je vrijstelling(en) aan te vragen, of heb je vragen? Neem dan contact op met het serviceteam. Dat kan door een mail te sturen, te bellen naar 030 307 32 00, of door het contactformulier in te vullen.