Vrijstelling aanvragen

Bij NOVI is het mogelijk om vrijstelling te krijgen tijdens je hbo-opleiding op verschillende leerlijnen.

Er zijn twee verschillende procedures om vrijstelling te kunnen krijgen. Namelijk de EVK-procedure en de EVC-procedure. Hieronder lichten we beide procedures toe.

EVK

EVK staat voor Eerder Verworven Kwalificaties en hierbij gaat het om kwaliteiten die je met feitelijke bewijslast kunt aantonen, door middel van eerder behaalde certificaten/examens/diploma’s/studiepunten.

Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling middels EVK, neem je contact op met je studiecoach en lever je alle officiële documenten aan die horen bij de eerdere opleidingen/gevolgde trainingen waarmee jij denkt aanspraak te maken op de vrijstelling in kwestie. Denk hierbij aan een diploma’s, officiële cijferlijsten en certificaten.

Voor een juiste beoordeling kan ook een studiegids of andere achtergrondinformatie over het gevolgde onderwijs nodig zijn. Je aanvraag zal intern worden bekeken door een hiervoor door de examencommissie aangestelde beoordelaar en hieruit volgt een officieel besluit.

EVC

EVC staat voor Eerder Verworven Competenties, waarbij de focus ligt op je (werk)ervaring. Hiervoor is dus minder feitelijke bewijslast aan te leveren, zodoende hoort een Criterium Gericht Interview (CGI) bij deze procedure. Bij deze variant is het belangrijk dat je de vrijstelling in het eerste halfjaar van jouw studie afrondt.

Allereerst vul je het CGI-formulier (versie 2.0 31-05-2023) in, waarin je een korte uitwerking – met behulp van de STARR-methodiek – maakt per aan te tonen leeruitkomst. Een assessor zal, voordat het CGI zelf zal plaatsvinden, jouw STARR-formulier beoordelen. Als je een verouderde versie hebt gebruikt, incomplete of onjuiste leeruitkomsten benoemd en/of incomplete of te weinig concrete STARR-uitwerkingen aanlevert, zal je formulier worden afgekeurd. Je mag het formulier dan eenmalig herkansen, dus het is raadzaam om met zorg je STARR-formulier in orde te maken. Het invullen van dit formulier is ook een goede voorbereiding op het interview, waarbij een assessor zal doorvragen op de leeruitkomsten en de situaties die jij aandraagt.

Om het formulier in te leveren en je interview te plannen dien je lid te worden van het Vrijstellingenteam. Je kunt lid worden via deze link: lid worden Vrijstellingenteam, of door een bericht te sturen naar je studiecoach. We raden je aan eerst contact te zoeken met je studiecoach. Heb je nog geen studiecoach? Neem dan contact met ons op.

Lees hier meer over het Criterium Gericht Interview (CGI).