Het CGI (Criteriumgericht Interview)

Vrijstellingen behaal je via een Criteriumgericht Interview (CGI). In dit artikel lees je hoe dit in zijn werk gaat.

 

Bij NOVI is het mogelijk om leerlijnen vrij te stellen als je al (werk)ervaring hebt. Wat je al weet hoef je namelijk niet opnieuw te leren, en dat kan je zomaar meer dan een jaar studietijd schelen. 

Het CGI

Dat vrijstellen doen we door middel van een ‘Criteriumgericht Interview’ (CGI). Dit is een gesprek tussen jou en een assessor om te bepalen welke vaardigheden je al hebt en dus niet hoeft te leren bij NOVI. Een CGI gesprek kan je inplannen via jouw studiecoach.

Je kunt tijdens jouw studie één of meerdere leerlijnen van het curriculum vrijstellen. Stel dat je op werk ineens meehelpt om een nieuwe Saas-oplossing in te kopen en te implementeren. In dit geval kan het zijn dat je de leerlijn ‘Infrastructuur’ vrij kunt stellen op basis van je opgedane ervaring.

Het CGI-proces

Het CGI-proces is erg overzichtelijk. Je bedenkt welke leerlijn(en) je vrij wilt stellen, bekijkt de leerlijnbeschrijving en maakt een realistische afweging of je de leeruitkomsten kunt aantonen. Het kan ook zijn dat jouw opleidingsadviseur jou geadviseerd heeft over de leerlijnen die je eventueel kunt vrijstellen. Je kunt je studiecoach benaderen om het CGI in te plannen. In het CGI doorloop je met een assessor de leeruitkomsten en de door jou aangeleverde bewijsstukken. Aan het eind van het gesprek beoordeelt de assessor of je voldoende hebt aangetoond dat je de leeruitkomsten van de leerlijn al beheerst. That’s it.

De voorbereiding

Tijdens je inschrijving bij NOVI word je toegevoegd aan het Vrijstellingen-Team in Microsoft Teams. Via dit team kun je je vrijstellingen aanvragen.

Ter voorbereiding op je CGI moet je bewijslast verzamelen om aan te tonen dat je de vaardigheden die je vrij wilt stellen daadwerkelijk beheerst. Hiervoor gebruik je het formulier dat je kunt vinden in het team. Per leeruitkomst beargumenteert je in een paar zinnen waarom je denkt dat je de leeruitkomst al beheerst. Tijdens het gesprek zal de assessor dieper op jouw ervaring en de leeruitkomsten ingaan.

Vind je het lastig om je voor te bereiden op het CGI? Dan bieden we je ook de optie voor individuele begeleiding met docent Martin Stevense. Samen gaan jullie kijken naar je cv, de bewijsstukken die je aan wilt gaan leveren en de motivatie die je daarbij hebt. Ook krijg je natuurlijk tips voor het gesprek. Via deze link kun je een afspraak inplannen in zijn agenda.

Daarna ben je klaar om het CGI aan te gaan vragen. Je doet dit door je bewijslast via het Vrijstellingen-Team te uploaden en samen met de studiecoach een gesprek in te plannen. Vergeet dus niet om jouw studiecoach een bericht te sturen via Teams of e-mail!

Het gesprek

Het CGI wordt via Microsoft Teams gehouden. Het is een gesprek tussen jou en een assessor dat opgenomen wordt. De opname is de bewijsvoering voor je vrijstelling. Tijdens het gesprek lopen jullie samen door je vrijstellingsverzoeken en bewijslast heen en bevraagt de assessor je om een goed beeld te krijgen van je ervaring. De assessor voert zijn bevindingen meteen in en bespreekt die aan het eind van het gesprek met je. Je weet dus altijd direct de uitkomst, op een enkele uitzondering daargelaten.

Instructie

In onderstaand stappenplan maken we je wegwijs in het Vrijstellingen-team en laten we zien hoe je bewijslast inlevert.

Stappen

 1. Ga in Microsoft Teams naar het ‘Vrijstellingen’-Team.

  2022-12-12 12_29_11-Greenshot

 2. In het bericht 'Instructies voor het CGI' vind je alle informatie om je goed voor te bereiden op het CGI.

  2022-12-12 12_30_03-Greenshot


 3. Onderaan het vastgemaakte bericht met instructies vind je het 'Formulier bewijsmateriaal CGI'. Dit download je en vul je in voor de leerlijn die je wilt vrijstellen.

  2022-12-12 12_30_21-Greenshot


 4. Als je naar boven scrollt, of klikt op 'Opdrachten' in de linker navigatiebalk, vind je per leerlijn een 'Opdracht'. Klik op 'Toewijzing weergeven' bij de leerlijn die je wilt vrijstellen.

  2022-12-12 12_30_49-Greenshot


 5. In dit scherm kun je de leerlijnbeschrijving vinden. Lees deze goed door, voordat je gaat beginnen aan het verzamelen van je bewijslast. Ook vind je het beoordelingsformulier met daarin de leeruitkomsten. Klik op 'Bijvoegen' om je bewijslast te uploaden.

  2022-12-12 12_31_04-Greenshot


 6. Als het uploaden gelukt is, zie je onderaan het scherm het bestand staan dat je net hebt toegevoegd. Heb je al je bewijslast toegevoegd? Klik dan rechtsboven in het scherm op 'Inleveren'.
  2022-12-12 12_33_43-Greenshot


 7. Je ziet nu een korte animatie, waarna de knop 'Inleveren' verandert in 'Inleveren ongedaan maken'.

  2022-12-12 12_33_55-Greenshot

   
 8. Terug in het ‘Opdrachten’-scherm zie je bij Voltooid nu de leerlijn staan waarvoor je de bewijslast ingeleverd hebt. Wil je later nog eens kijken wat je hebt ingeleverd, of wil je het toch niet inleveren? Dan kun je het gewoon opnieuw bekijken door op de leerlijn te klikken. 

  2022-12-12 12_34_48-Greenshot
 9. Herhaal de bovenstaande stappen voor iedere leerlijn die je vrij wilt stellen. 

Lukt het je niet om je vrijstelling(en) aan te vragen, of heb je vragen? Neem dan contact op met het serviceteam. Dat kan door een mail te sturen, te bellen naar 030 307 32 00, of door het contactformulier in te vullen.