Instructies voor het maken van de kennistoets

Bij NOVI kan je toetsen remote of op locatie maken, hieronder lees je hoe dit in zijn werking gaat.

 

De kennistoets op afstand maken

NOVI biedt de mogelijkheid om studenten op elk gewenste locatie een toets te laten maken onder digitaal toezicht via ProctorExam, in het programma Testvision. Bekijk hier een video om een idee te krijgen hoe een toets in een Proctor omgeving wordt gemaakt.

Om je toets op de juiste manier te maken, dien je voorafgaand aan de afname een systeemcheck te doen in ProctorExam. Je krijgt hiervoor een uitnodiging vanuit Proctor, die je stap voor stap door te uit te voeren handeling heen loodst.

Het is aan te raden deze checks minimaal een dag van tevoren te doorlopen, zeker als het je eerste keer is dat je een toets maakt, zodat mogelijk problemen verholpen kunnen worden. Zorg ook dat je je inloggegevens voor Testvision bij de hand hebt.

Let op: voor 10.00 en na 16.00 is service minder goed bereikbaar voor eerste hulp bij systeemstoring. Houdt hier rekening mee bij het inplannen van de toets en het uitvoeren van de systeemchecks.


Voor het maken van de toets op afstand dien je gebruik te maken van een laptop of desktop computer met webcam en een smartphone met camera.
Hiermee kan Proctor namelijk registreren of je de regels zoals gesteld door NOVI, hanteert bij het maken van de toets en uitsluiten dat er fraude wordt gepleegd.
Bij het plaatsen van de smartphone, moet de camera duidelijk de student en diens omgeving in beeld brengen. Ook als er een tweede scherm aanwezig is, moet dit beeld in zicht zijn van de camera. Het is niet toegestaan oortjes of een headset in/op de oren te hebben.

Indien bovenstaande niet wordt nageleefd, wordt de afname ongeldig verklaard.

Let op: van Mac gebruikers wordt nog wel specifiek verwacht dat zij Google Chrome toegang geven om het scherm te delen. 

Proctor Mac

Vereisten voor het maken van de toets in Proctor

 • Laptop of Desktop computer
  Om een tentamen te kunnen maken heb je een Google Chrome plugin nodig die alleen werkt met een laptop of desktop (dus niet met een tablet of telefoon). 
 • Google Chrome
  Niemand wil onnodige software installeren op hun computer, daarom is het platform zo licht mogelijk. De enige eis is dat je Google Chrome gebruikt, waarop de ProctorExam schermdeling extensie draait. Je moet een recente versie van Chrome gebruiken, dus zorg dat je Chrome up to date is!
 • ID met foto
  We moeten je kunnen identificeren voordat je een tentamen kunt maken. Je kan een paspoort, ID kaart, rijbewijs of studentenkaart gebruiken. Hierbij moet in ieder geval je naam en foto zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat onnodige persoonlijke informatie zoals je BSN nummer verborgen is!
 • Smartphone
  Je moet op je smartphone de ProctorExam app downloaden (ProctorExam - 34 MB). De app is compatible met:
  • Android 5.1 of hoger
  • iOS (Apple) 10.0 of hoger
   Je kunt het versie nummer van je telefoon vinden in het instellingen menu

Belangrijk! De Huawei P30, Samsung Galaxy A3 (2016), Google Pixel 3 en nieuwere telefoons zijn niet compatibel met de app. 

 • Stabiele internet verbinding
  Je hebt een stabiele internetverbinding nodig (wifi is nodig om mobiel te kunnen streamen) met een minimale upload snelheid van 1MB/seconde.
 • Uitgeschakelde Adblockers 
  Als je een adblocker in je browser gebruikt moet deze worden uitgeschakeld terwijl je de proctoring software gebruiken.
 • Testsvision inloggegevens
  Niet geheel onbelangrijk is dat je je accountgegevens van Testvision bij de hand hebt. De eerste keer dat je een aanvraag doet voor het inplannen van een tentamen, krijg je een aparte email van Testvision met het verzoek je wachtwoord in te stellen. Sla dit goed op zodat je dit bij de hand hebt als je de toets gaat maken. Je loginnaam is altijd je voornaam en achternaam, geen emailadres.

ProctorExam

Nadat service jouw kennistoets heeft ingepland, ontvang je een uitnodigingsmail van ProctorExam met daarin de te ondernemen stappen voor een systeemcheck. Dit wijst zich allemaal vanzelf. Als je er niet helemaal uitkomt kun je altijd een van de handige tip videos kijken die Proctor ook in deze email heeft meegegeven.


Uitnodigingsmail ProctorExam

Je moet altijd je toets in ProctorExam maken. Doe je dit niet, dan wordt je afname ongeldig verklaard.

Handige tip! Zet je geluid aan op je pc, als je een minuscuul enkel piepje hoort, ga dan even naar het Proctor tabblad dat je open hebt staan en check of er geen melding is dat je mobiel geen verbinding meer heeft.

Toets in testvision maken

Zorg ervoor dat je de onderstaande zaken geregeld/bij de hand hebt.

 • Een ID-kaart of paspoort. Je moet je kunnen identificeren om de toets te maken.
 • Je smartphone (aan de oplader).
 • Een stabiele internetverbinding.
 • Een goed verlichte kamer zodat je goed zichtbaar bent.
 • Zorg dat je alleen in de kamer bent. Als er anderen in de kamer zijn dan wordt dit gezien als een overtreding. De afname zal dan ongeldig verklaard worden.
 • Zorg er ook voor dat zowel de webcam camera op je laptop/desktop als de camera van je smartphone goed zijn ingesteld/geplaatst. Beide camera’s moeten jou en je omgeving goed laten zien.

Als je de stappen uit de eerste mail van ProctorExam goed hebt doorlopen, ontvang je een nieuwe email van Proctor met daarin de link naar de toets.
Klink op de link in de uitnodiging en log in op de Testvision omgeving waar de toets voor je klaarstaat. Mocht dit niet zo zijn, neem dan contact op met service via de snelste weg (Whatsapp of de vraagbaak).
In je Google Chrome venster heb je nu maar 2 tabs open hebben: het Proctor venster en Testvision. 

Vergeet na het maken van de toets niet op 'Voltooien' te klikken, anders wordt je toets als niet gemaakt beschouwd.

Afname afgekeurd door ProctorExam/NOVI

Er zijn een aantal zaken waar ProctorExam op rapporteert, en die je tijdens het maken van je toets dus niet moet doen.

 • Andere apparaten gebruiken
  Je mag geen andere apparaten zoals tweede schermen of tablets gebruiken. Als er een tweede scherm aanwezig is, dient dit ten alle tijden in beeld te zijn van een camera zodat wij kunnen nagaan of je dit scherm gebruikt hebt of niet.
 • Headset of oortjes gebruiken
  ProctorExam moet kunnen horen wat jij hoort om de afname geldig te verklaren.
 • Pen en papier gebruiken
  In de video zie je wel dat er gebruik gemaakt wordt van pen en papier, maar dit is dus niet toegestaan.
 • Met andere personen contact hebben/in de ruimte zijn
  Ieder geluid of gepraat zal worden geanalyseerd om mogelijk verdacht gedrag te kunnen uitsluiten, dus zorg ervoor dat je in een stille ruimte zit en dat je niet praat. Ook zijn er geen andere personen aanwezig in de ruimte zodat er geen verdachte handelingen plaats kunnen vinden. 
 • Van je plaats gaan/uit beeld zijn
  Je moet tijdens het tentamen in het zicht van de camera's blijven. Zorg er dus voor dat je voorafgaand aan het maken van de toets naar het toilet bent geweest!

Let op: als je de bovenstaande regels overtreedt zal het tentamen ongeldig verklaard worden en zal je hem moeten herkansen. Fraude wordt bij de examencommissie gemeld en kan in het ergste geval resulteren in een definitieve beëindiging van je inschrijving bij NOVI.

De kennistoets op locatie maken

Naast de optie om een toets remote te maken, kun je uiteraard ook de toets op locatie komen maken, zowel in Utrecht als Maastricht. Hier gelden hele andere regels voor die hieronder uiteengezet zullen worden.

Voor het maken van een toets op de locatie Utrecht, dien je de aanvraag in via het desbetreffende formulier in het Team van de leerlijn. Jij ontvangt een bevestiging van de afname zodra de toets is ingepland. 

Je kan een toets maken op locatie op de volgende dagen en tijden

 • maandag of dinsdag
 • om 10.00 uur of om 14.00

Er is een beperkt aantal plekken voor afname op locatie. Het kan voorkomen dat je aanvraag geannuleerd wordt en je op een andere dag de toets zal moeten maken als je deze op locatie wilt maken. 

Op de dag van afname, dien je je een half uur van tevoren te melden bij de servicedesk of een andere collega van NOVI als deze toevallig even onbemand is. Nadat aanmelding, kan je je spullen in een daartoe bestemd kluisje leggen, eventueel wat te drinken pakken en je nog even voorbereiden indien gewenst.

Vlak voordat de afname opengaat, zal service je voorzien van een laptop van NOVI, waar je de toets op kan maken. Zorg dat je je wachtwoord van Testvision bij de hand hebt, hiermee moet je namelijk inloggen op Testvision in de SafeExam Browser.

Tijdens het maken van je toets is het niet toegestaan uit je studieruimte te komen of met andere mensen contact te hebben. Na afloop van de toets lever je de laptop weer in bij de servicedesk en kun je (als je dit wenst) je behaalde resultaat opvragen.

Zorg ervoor dat je je altijd meldt bij service als je op locatie een toets komt maken, en dat je de toets maakt op een laptop van NOVI. Indien dit niet wordt nageleefd wordt het toetsresultaat ongeldig verklaard.